Stacks Image 185

Technische keuring motorfietsen (vanaf 01/01/2023)

Het grote verschil met de autokeuring is dat de nieuwe motorkeuring niet periodiek zal zijn. Je zal dus niet, zoals met de auto, na een bepaalde termijn naar de technische controle moeten gaan. De motorkeuring in België is enkel nodig bij verkoop of na een ongeval met de motorfiets.

Welke motorfietsen?

De keuring wordt verplicht voor motorfietsen, driewielers en vierwielers met een verbrandingsmotor met een cilinderinhoud van meer dan 125 cc. Ook elektrische en hybride motorfietsen zijn onderhevig, als ze een maximumvermogen hebben van meer dan 11 kilowatt en een maximumsnelheid hoger dan 45 kilometer per uur.

Handboek motorfietskeuring

Het accent van de motorfietskeuring ligt op de verkeersveiligheid en de milieu- en consumentenbescherming.
Er zijn een aantal technische domeinen waarop een motorfiets gecontroleerd wordt: de remuitrusting, de stuurinrichting, de lichten en reflectoren, de ophanging, het chassis, een emissiemeting en een auditieve beoordeling. De volledige beschrijving van de controle kunt u terugvinden in het handboek motorfietskeuring.

Download via bron vlaanderen.be

Keuringcentra

Verwacht wordt dat jaarlijks ongeveer 30.000 keuringen voor verkoop en zo’n 200 keuringen na ongeval zullen gebeuren. De motorfietskeuring zal plaatsvinden in ruim de helft van de keuringscentra, met een mooie geografische spreiding over heel Vlaanderen.

Op 1 januari 2023 wordt gestart in Alken, Antwerpen-Deurne, As, Brakel, Brugge, Dendermonde, Diest, Diksmuide, Geel, Heist-op-den-Berg, Mechelen, Rotselaar, Wondelgem, Zellik en Zwevegem.

Vanuit klantgedrevenheid breiden de keuringsondernemingen dit gradueel verder uit naar Antwerpen-Noorderlaan, Eeklo, Hechtel-Eksel, Ieper, Kontich, Malle, Roeselare, Stekene, Tienen, Willebroek, Zemst en Zwijnaarde. Het is de ambitie om vanaf 1 maart 2023 operationeel te zijn in al deze keuringsstations.

De motorfietskeuring zal steeds op afspraak gebeuren, via de website of via het callcenter van de keuringsondernemingen.

Kostprijs

De motorfietskeuring bedraagt 48,10 euro.

Laatste update: 15 /03 /2024 - 09:03